Wie ben ik
Janet Bakker
Ik ben een gepassioneerd mens met oprechte interesse in anderen en geloof dat iedereen unieke talenten heeft. Soms worden deze talenten minder zichtbaar door omstandigheden, iets wat ons allemaal kan overkomen. Met aandacht en betrokkenheid help ik om weer verbinding te maken met talenten, en samen te werken aan herstel en een nieuw perspectief. Mijn aanpak is gebaseerd op vertrouwen en eerlijkheid, waarbij de client altijd actief betrokken is in het proces.
Ik werk cultuursensitief, traumasensitief en systeemgericht, waarbij ik rekening houd met de culturele achtergronden, trauma’s en interacties binnen het gezinssysteem. Door deze benaderingen te combineren, stem ik mijn begeleiding af op de unieke context van elk gezin.
Open, eerlijk en nieuwsgierig naar jou!
Wie ben jij, waar liggen jouw krachten en wat is belangrijk in jouw leven?
JEUGD
Opgegroeid met gescheiden ouders, leerde ik al jong omgaan met de uitdagingen van psychische kwetsbaarheid en armoede binnen ons gezin. Ik heb ervaren om op jonge leeftijd voor jezelf te moeten zorgen en later eigen kansen te creëren. Dat heeft me gevormd tot wie ik nu ben, en daar ben ik trots op. Ik heb geleerd om in mogelijkheden te denken, dat klagen weinig oplevert en dat er altijd mensen zijn die naast je willen staan. Mijn jeugd heeft me grotendeels gevormd op het gebied van zelfredzaamheid, maar gaandeweg heb ik geleerd dat het soms ook heel fijn kan zijn om af en toe op iemand anders te mogen leunen.
LOOPBAAN
Mijn loopbaan begon in 1989 op een kinderdagverblijf in Loosdrecht, waar ik met verwondering keek naar al die unieke kinderen en hun ouders. Wat een diversiteit! Mijn interesse in de ontwikkeling en opvoeding van jonge kinderen bracht me ertoe om HBO Pedagogiek te gaan studeren, met als afstudeerrichting Opvoedondersteuning. Mijn stage volgde ik in Amersfoort bij het Opstapproject, een onderdeel van het programma Voor- en Vroegschoolse Educatie. Hier stond het vergroten van onderwijskansen centraal, met een belangrijke rol voor kinderen, ouders en onderwijs.
Als lid van een multicultureel team leerde ik veel over de diversiteit in de samenleving. Na mijn HBO-diploma bleef ik verbonden aan de organisatie waar ik mijn stage had gelopen. Na enkele jaren binnen de Voor- en Vroegschoolse Educatie te hebben gewerkt, specialiseerde ik me in de begeleiding van gezinnen met complexe opvoedvraagstukken. Hiervoor volgde ik de HBO+ opleiding PPG Basis en TOP, waarin zowel adviserend samenwerken met ouders als systeemgericht werken centraal stonden.
In mijn werk als pedagoog en coach ontmoette ik veel cliënten met (vroegkinderlijk) trauma, wat vaak leidde tot zowel lichamelijke als psychische klachten. Deze ervaringen inspireerden me om een HBO+ opleiding tot Lichaamsgericht Traumacoach te volgen, zodat ik beter kon begrijpen hoe trauma zich vastzet in het lichaam en verschillende levensgebieden beïnvloedt.
Mijn aanvullende expertise in de eerste-1000-dagencoaching, systeemgericht werken en het voorkomen van complexe scheidingen met behulp van de SCHIP-aanpak maakt mij breed inzetbaar en zorgt voor de nodige afwisseling in mijn werk. Kortom, ik hou van de diversiteit in mijn werk en haal veel voldoening uit het ondersteunen van mensen in verschillende levensfasen. Of dit nu thuis is, in de natuur, of tijdens (soms) lastige gesprekken met instanties—ik sta klaar om te doen wat nodig is.
Gedrag heeft een relatie met de context
Gedrag staat altijd in relatie tot de context waarin het zich afspeelt. De omgeving, omstandigheden en sociale interacties beïnvloeden hoe mensen zich gedragen en reageren. Wat passend of vanzelfsprekend gedrag lijkt in de ene situatie, kan in een andere context juist ongepast of onbegrijpelijk zijn. Door rekening te houden met de context, ontstaat een beter inzicht in het *waarom* achter bepaald gedrag en kan ik effectiever reageren en ondersteunen. Dit besef helpt ook om gedrag niet los te zien van de omstandigheden, maar als een dynamisch onderdeel van de omgeving waarin het plaatsvindt.
Traumasensitief
Traumasensitief werken betekent dat ik oog heb voor de impact die trauma’s kunnen hebben op het gedrag, de emoties en de relaties van mensen. Het is een benadering waarin veiligheid, vertrouwen en respect centraal staan. Door zorgvuldig om te gaan met triggers en patronen die voortkomen uit traumatische ervaringen, creëer ik een veilige omgeving waarin cliënten zich gezien en begrepen voelen. Dit stelt hen in staat om stap voor stap te werken aan hun herstel, terwijl we tegelijkertijd aandacht hebben voor de kracht en veerkracht die zij bezitten.
Cultuursensitief
Het werken met collega’s en ouders uit diverse (sub)culturen heeft mij persoonlijk enorm verrijkt. Ik koester nog steeds de gastvrijheid, het wederzijdse respect en het ontdekken van de vele overeenkomsten als bijzonder waardevol. Cultuursensitiviteit helpt mij om met respect en begrip om te gaan met verschillende normen en waarden.
Contactformulier
Janet Bakker
telefoon: 06-53721485
mail: info@jaba-abc.nl
Bedrijfsgegevens
KVK: 7817850
SKJ: 100000256
NOBCO: 32689
AGB-code: 94110381/94066714
Rekeningnummer: NL75RABO0355385074
BTWnummer: NL003298424B40